Mara-Greta-web.jpg

Mara Fortunatović

Nihil unum

Galerija Greta, 25. – 31. 4. 2016.

 

Učiniti stvari malo manje uočljivima, sakriti ih prvom pogledu, nagovoriti oči da ne vide ili da to što vide ne tumače slijedeći uobičajenu naviku tumačenja, propitati tu naviku, pojavniti i konkretnim artefaktima dokazati manjkavost prvog pogleda – to bi bile neke početne ili okvirne pretpostavke dosadašnje izlagačke djelatnosti mlade francuske umjetnice Mare Fortunatović. 

više..
matija-web.jpg

Matija debeljuh

Vrijeme koje nestaje

Galerija Vladimir Bužančić, 20. travnja – 10. svibnja 2016.

 

 Vrijeme koje nestaje moguće je prevesti kao zaborav, ali i kao nestajanje elemenata koji su ga činili, njegovih materijalnih čimbenika. Kao što je to, primjerice, nestajanje fotografije kao dokaza o postojanju nekog trenutka. No, fotografija i ne mora nestati, da bi i dalje služila kao potvrda vremenu kojeg više nema. Svaka fotografija i jest upravo to, bilo koje vrijeme što ga je ona registrirala više ne postoji. 

više..
fejs-web.jpg

Željko Badurina

Lajk and šer

Galerija Forum, Zagreb, 15. 4. – 7. 5. 2016.

 

“Zid galerije zamijenio sam zidom na Facebooku”, glasi Badurinina misao za petak, 5. rujna 2014.,  koju između ostalih izabranih misli nalazimo otisnutu na zidu galerije. 

više..
jerzy-za-web.jpg

Jerzy Olek

NEUHVATLJIVA DIMENZIJA

Institu za suvremenu umjetnost, Zagreb, 3. - 14. 6. 2016.

 

Jedno od pitanja koje si Jerzy postavlja jest što je za njega prvo: slika ili misao o slici?

Pa, gledajući svoj umjetnički put, zaključuje kako jedno bez drugog ne postoji i kako je u njegovu slučaju nemoguće odrediti što je prvo. To je za njega neodvojivo jedinstvo –teoretiziranje o umjetnosti i praksa kroz koju testira svoju teoriju. 

više..
niko-za-web.jpg

Niko Mihaljević

VELIKI IZBOR TALIJANSKIH HLAČA

Galerija HDD, Zagreb, 5. – 16. 4. 2016.

 

U naslovu spomenuti izraz A4 je oznaka formata koji može biti portrait odnosno uspravni i landscape što će reći vodoravni, a koji su podjednako zastupljeni na motivima fotografija što ih Mihaljević u velikom broju izlaže. Bez obzira na uspravljenost ili položenost motiva, sve su fotografije isprintane na A4 papirima okomito postavljenim tik jedan uz drugoga, tako da gotovo u potpunosti prekrivaju zidove galerije. 

više..